Duurzaam textiel, wat is dat nou eigenlijk
In textiel zie je de laatste jaren een hele verschuiving naar duurzame producten die ook duurzaam worden geproduceerd. Duurzaamheid is niet alleen duurzaam geproduceerd maar betekend ook zorg voor de mensen die het maken en zorg voor het milieu.
Maar wat is nu duurzaam, wanneer weet je of een product duurzaam is en wat zijn de verschillende duurzaamheidslogo’s.
Duurzaam textiel:
Bij Home For Linen verkopen we verschillende soorten textiel. We hebben:
- Katoen
- Biologisch katoen
- Linnen
- Cellulose (Zweedse vaatdoeken)
Andere voorbeelden van duurzaam textiel is textiel geproduceerd van bamboe, brandnetel, hennep en gerecyclede materialen. Deze materialen zijn bij Home For Linen (nog) niet te koop. Gezien de ontwikkelingen van deze materialen zal dit in de toekomst zeker beschikbaar worden in onze winkel. Wij willen echter wel eerst zeker weten of het aan onze verwachtingen voldoet voordat wij een collectie aanbieden aan onze klanten
Katoen versus biologisch katoen
Door het gebruik van veel water en chemicaliën is de productie van katoen niet heel milieuvriendelijk. Het was dan logisch dat men ging nadenken over duurzaam verbouwen van katoen.
Gecertificeerd biologisch katoen is vrij van kunstmatige meststoffen en bestrijdingsmiddelen. Daarnaast zijn de planten niet genetisch gemodificeerd. Dit is een winst voor mens en milieu. Maar omdat de plant kwetsbaarder is, is de opbrengst per hectare minder, wat ook weer zorgt voor een duurdere prijs van het katoen.
Eigenschappen:
- Katoen neemt veel vocht op. Zo'n 20% van het droge gewicht
- Wasbaar niet te heet
- Krimpt na eerste strijkbeurt
- Strijken is toegestaan. Alleen het strijken van prints is niet wenselijk
Linnen
In Europa wordt 1/3 van al het linnen geproduceerd de rest komt uit China. Omdat in Europe strenge regels gelden ten aanzien van bestrijdingsmiddelen, sociale en veiligheidsregels en de vlasplant niet kan tegen teveel kunstmest vindt de productie van linnen nagenoeg milieuvriendelijk plaats. De extra winst op gebied van milieuvriendelijkheid van linnen zit hem veelal in het productieproces van kleuren. Met andere woorden of gekleurd wordt met plantaardige kleurstoffen.
Linnen is een oeroud product. De Romeinen hebben het linnen, de vlasplant naar Noord-Europa gehaald.
Linnen is een mooie stevige stof, gemaakt van de vezels van de vlasplant. De productie van linnen vraagt meer werk dan die van katoen of wol.
Eigenschappen:
- Linnen is sterker dan katoen
- Linnen neemt 20% van het droge gewicht op zonder dat de doek nat aanvoelt
- Droogt snel
- Kreukt gemakkelijk en soms ook lastig te strijken. Strijk het bij voorkeur nat of vochtig zodat de kreukels er gemakkelijk uitgaan
- De stof bevat kleine verdikkinkjes. Dit zijn slubs en zijn natuurlijke verdikkinkjes van het garen. Over het algemeen geld hoe meer verdikkinkjes hoe slechter de kwaliteit van de stof
Wassen:
- Wassen op max. 60 graden
- Drogen bij voorkeur buiten aan de lijn (niet in de zon om verkleuren te voorkomen) is het beste voor het milieu. Drogen in de droogtrommel op lage temperatuur, kort centrifugeren
Cellulose vaatdoek
Bij Home For Linen verkopen wij Zweedse vaatdoeken. Deze vaatdoeken zijn in 1949 uitgevonden in Zweden. Ze bestaan uit 70% houtcellulose van FSC gecertificeerde bossen en 30% uit katoen. De houtpulp is voorzien van kleine gaatjes zodat ze water kan absorberen en vasthouden. De prints zijn met op water gebaseerde verf erop gezeefdrukt.
Eigenschappen:
- 100% natuurlijk
- levensduur wasbaar tot meer dan 200 keer.
- Composteerbaar
- Te gebruiken bij alle huishoudelijke taakjes van het schoonmaken tot poetsen.
- Kan worden gebruikt met alleen water, zeep of schoonmaakmiddelen.
- Reinigt werkbladen van graniet, roestvrij staal en glas
- Reinigt vrijwel streeploos.
- Dit doekje vervangt 17 rollen papieren handdoeken.
- Absorbeert 20 x het gewicht
- Is veel hygiënischer dan een spons en verkruimelt of pilt niet.
- Droogt snel waardoor kleinere kans is op bacteriën en nare geurtjes.
Wassen:
- Wassen: was met de vaatwasser mee in het bovenste rek en je hebt elke dag een schone vaatdoek!
- Uitgekookt max 1 minuut in pan of indien vochtig ook in de magnetron.
- Het beste is ze over de kraan of plat in de lucht te laten drogen.
- Niet geschikt voor in de droger.
Shop hier onze Zweedse vaatdoeken
Certificering duurzaam katoen en linnen
Internationaal is er een standaard voor de certificering van biologisch katoen en linnen. Er zijn er meerdere maar GOTS is daarvan de bekendste. GOTS staat voor Global Organic Textile Standard.
Een bedrijf krijgt een GOTS label zal ze zich aan diverse richtlijnen houdt. Een GOTS label wordt gegeven als het gehele proces voldoet volgens de richtlijn. Van teelt, productie, verwerk, verven, afval en verpakking.
In Nederland krijgt biologisch geteeld vlas een EKO keurmerk.